Zastávám názor, že zdravý životní styl určitě neznamená hodinové trápení v posilovně, dodržování diety a odříkání všeho, co nám přináší radost a požitek! Mnohem důležitější než to, jaké potraviny si vybírám, v kolik chodím spát nebo zda jsem uběhla dost kilometrů, je pro mě důležitá životní rovnováha. Miluju pizzu všechno spojené s pečivem a mlsání. To mi žádná dieta prostě zakázat nemůže, stejně tak jako alkoholové dýchánky s kamarády a společné večery s tou mojí polovičkou a (nejednou) lahví, která nás vždy promění ve zpěváky. Občas mám chuť se pořádně přecpat, někdy si moje tělo řekne o několikadenní půst. Baterky dobíjím jógou a nebo jakoukoliv outdoorovou aktivitou, ale i celodenním válením v posteli. Jedině tak cítím, že opravdu žiju!

To je moje klikatá cesta ke spokojenosti – uždibovat od každého kousek a i když bych si někdy přála trochu té rutiny, moje divoké srdce a stále se měnící životní prostředí do toho zkrátka nezapadá.

Ani Pinďa to už nežere

Když mi bylo asi deset (už si to přesně ani nedokážu vybavit), rozhodla jsem se přestat jíst maso. Odjakživa jsem milovala zvířata, ale na lásku nebylo na naší babiččině farmě místo. Co víkend, se konala zabíjačka a skoro pokaždé se jedl králík. Vždycky se mi vybaví scéna z filmu Slunce, seno, jahody s hláškou: „Ani Pinďa to už nežere.“

Bezmasá strava pro mě není dietou. Je to můj životní styl, kterým dávám najevo lásku k druhým tvorům a naší jedinečné planetě. Od malička jsem bojovala s tvrzením, že bez masa umřu, a že bez masa vlastně nemám co jíst a je to nuda. Já se ale rozhodla jim ukázat pravý opak (karty se ovšem obrátily a tito lidé, ke mě nyní chodí pro inspiraci).

Moje záliba ve vaření tak sice začala jako pouhá povinnost uvařit si bezmasé jídlo, ovšem postupem času během cestování po nejrůznějších krajinách, se proměnila v začátek mé kulinářské cesty za chutěmi celého světa.

Většinou vařím ve spartánských podmínkách, ale paradoxně ty nejlepší recepty a vychytávky vznikly v kuchyňce, kam se stěží vešel sporák a linku mnohdy nahrazovala pračka, takže při režimu ždímání stačilo nůž držet v ruce. Šuplíky vždy ukrývaly nejrůznější nástroje, zaručeně pokaždé to byl tupý nůž, ale málokdy jsem našla potřebné kuchyňské vybavení. Kuchyň jsem ovšem sdílela s místními, což je zaručeně ten nejlepší nástroj, na který narazíte zřídkakdy. Nikdy nezapomenu na vaření s Masajem v Tanzanii, Muslimkou v Indii, Turky u Syrských hranic, Vietnamkou v Asii, s potomky Májů v Guatemale, Australanem v Karibiku a nespočtem dalších cestovatelů, kteří přijeli objevovat nejenom krásy dané země, ale ochutnávat místní speciality a podělit se o ty vlastní.

Věřím, že s trochou odhodlání a pozitivního přístupu, dokáže i začátečník (bez pořádné kuchyně) vyčarovat spoustu zajímavých a originálních bezmasých jídel, které si oblíbíte nejen vy, ale brzy vám na ně bude chodit i celá vaše rodina.

[pt_view id=“d3ec1b0upr“]

Tvarohová pomazánka s medvědím česnekem a petrklíčem

Zima už definitivně prohrála souboj s jarem a konečně po dlouhých temných dnech, převzalo svoji roli sluníčko. Ve vzduchu je cítit vůně přírody, která se probouzí opět k životu. Moje chuťové buňky jsou v pozoru. Jaro a podzim v Čechách nejraději trávím u našich nebo Standových rodičů na chalupě. Stačí totiž obejít jejich zahradu a mám dostatek čerstvých ingrediencí.…

Salát z červených fazolí s řapíkatým celerem

Fazole patří mezi potraviny, které by neměly v našem jídelníčku chybět. Existuje celá řada různých druhů, které se liší nejen barvou, ale také velikostí. Ovšem vždy je spojuje vysoký podíl rostlinných bílkovin, vlákniny a dalších tělu prospěšných látek. Podle čínské tradice prospívají ledvinám, ostatně jsou jim i tvarově podobné, mají močopudné účinky, čistí a posilují…

Domácí tortilla

Hodně dlouho jsem bojovala s přípravou domácí tortilly. Přeci jde jen o placku z mouky a vody, říkala jsme si. Nicméně upéct vláčnou, měkkou tortillu bez chemických pomocníků, jako v případě těch kupovaných, není zrovna lehký úkol. Fakta o tortille V Mexiku se peče tortilla převážně z kukuřičné mouky a zmiňována je již v mayských legendách. Pro Evropu tento tradiční chléb/placku…

Základní hummus

I když název jídla by mohl evokovat ne zrovna vábný pokrm, hummus je rychlá, zdravá a báječná svačina doslova nabitá chutěmi. Pokud nemáte s hummusem žádné předchozí zkušenosti, je ten pravý čas začít. V podstatě se jedná o pomazánku z cizrny ochucenou sezamovou pastou tahiny, česnekem, římským kmínem a citronem. Jedná se o výživný studený pokrm, který má kořeny v oblasti Středního východu, kde se dodnes hádají, kdo ho vlastně vymyslel. S přibývající popularitou vegetariánské stravy a zdravého životního stylu, jsou desítky druhů běžně k dostání v supermarketu, ale domácí je domácí.

Feferonový salát

I když jsem tento recept nazvala feferonový salát, u nás doma mu nikdo neřekne jinak, nežli feferoňák. Celá moje rodina, snad jenom kromě mojí sestry, miluje pálivé a právě feferoňák odstartoval moji lásku k chilli. Už si ani nepamatuji, kdy jsme poprvé tento salát u nás uvařili. Vzpomínám si akorát proč. Jelikož jsme ho jedli na…

Pečená hlíva s petrželkovými brambory

S každým novým receptem si tuto jedinečnou houbu, hlívu ústřičnou, zamilovávám čím dál více. Tento recept se stal jakousi tradicí. Po dlouhých týdnech na cestách a opětovnému návratu do rodné hroudy, vedou mé kroky na místní market, kde i bez houbaření koupím přes celý rok čerstvou hlívu. Receptů jsem zkusila již několik, ale tento je náš nejoblíbenější!

Dýňová polévka

Obliba dýně v české kuchyni každým rokem vzrůstá. Během podzimního období si lze vybrat z desítek restaurací, které nabízejí výborné dýňové hody, anebo si jednoduše nějakou dobrotu udělat sami, jelikož během tohoto období narazíte na dýni v každém supermarketu. Osobně nemám zkušenosti s pěstováním dýně, ale mám pocit, že roste jako plevel. Pokaždé když se na podzim vracím…

Mango smoothie

Základem tohoto receptu je šťavnaté a sladké mango, což v Čechách může být někdy nadlidský úkol sehnat. Někdy se ovšem poštěstí, a poté se dají z tohoto exotického ovoce vyčarovat báječná jídla, ale i lahodná smoothie. Nikdy nezapomenu na Indii, a její neuvěřitelné mango smoothie, na kterém jsem v horkých letních měsících byla zcela závislá. A nejlepší na…

Biryani – indická kořeněná rýže

Biryani je indická pečená nebo smažená rýže. Tento pokrm přinesli do Indie sice muslimové, ale dnes neodmyslitelně patří ke kuchyni indického subkontinentu. Biryani má mnoho variant, ale téměř všechny se shodují na rýži basmati. Pokud budete cestovat po Indii, setkáte se s odlišným způsobem vaření a použitých surovin. To dodává pokrmu jeho rozmanitost a propůjčuje mu…