Zastávám názor, že zdravý životní styl určitě neznamená hodinové trápení v posilovně, dodržování diety a odříkání všeho, co nám přináší radost a požitek! Mnohem důležitější než to, jaké potraviny si vybírám, v kolik chodím spát nebo zda jsem uběhla dost kilometrů, je pro mě důležitá životní rovnováha. Miluju pizzu všechno spojené s pečivem a mlsání. To mi žádná dieta prostě zakázat nemůže, stejně tak jako alkoholové dýchánky s kamarády a společné večery s tou mojí polovičkou a (nejednou) lahví, která nás vždy promění ve zpěváky. Občas mám chuť se pořádně přecpat, někdy si moje tělo řekne o několikadenní půst. Baterky dobíjím jógou a nebo jakoukoliv outdoorovou aktivitou, ale i celodenním válením v posteli. Jedině tak cítím, že opravdu žiju!

To je moje klikatá cesta ke spokojenosti – uždibovat od každého kousek a i když bych si někdy přála trochu té rutiny, moje divoké srdce a stále se měnící životní prostředí do toho zkrátka nezapadá.

Ani Pinďa to už nežere

Když mi bylo asi deset (už si to přesně ani nedokážu vybavit), rozhodla jsem se přestat jíst maso. Odjakživa jsem milovala zvířata, ale na lásku nebylo na naší babiččině farmě místo. Co víkend, se konala zabíjačka a skoro pokaždé se jedl králík. Vždycky se mi vybaví scéna z filmu Slunce, seno, jahody s hláškou: „Ani Pinďa to už nežere.“

Bezmasá strava pro mě není dietou. Je to můj životní styl, kterým dávám najevo lásku k druhým tvorům a naší jedinečné planetě. Od malička jsem bojovala s tvrzením, že bez masa umřu, a že bez masa vlastně nemám co jíst a je to nuda. Já se ale rozhodla jim ukázat pravý opak (karty se ovšem obrátily a tito lidé, ke mě nyní chodí pro inspiraci).

Moje záliba ve vaření tak sice začala jako pouhá povinnost uvařit si bezmasé jídlo, ovšem postupem času během cestování po nejrůznějších krajinách, se proměnila v začátek mé kulinářské cesty za chutěmi celého světa.

Většinou vařím ve spartánských podmínkách, ale paradoxně ty nejlepší recepty a vychytávky vznikly v kuchyňce, kam se stěží vešel sporák a linku mnohdy nahrazovala pračka, takže při režimu ždímání stačilo nůž držet v ruce. Šuplíky vždy ukrývaly nejrůznější nástroje, zaručeně pokaždé to byl tupý nůž, ale málokdy jsem našla potřebné kuchyňské vybavení. Kuchyň jsem ovšem sdílela s místními, což je zaručeně ten nejlepší nástroj, na který narazíte zřídkakdy. Nikdy nezapomenu na vaření s Masajem v Tanzanii, Muslimkou v Indii, Turky u Syrských hranic, Vietnamkou v Asii, s potomky Májů v Guatemale, Australanem v Karibiku a nespočtem dalších cestovatelů, kteří přijeli objevovat nejenom krásy dané země, ale ochutnávat místní speciality a podělit se o ty vlastní.

Věřím, že s trochou odhodlání a pozitivního přístupu, dokáže i začátečník (bez pořádné kuchyně) vyčarovat spoustu zajímavých a originálních bezmasých jídel, které si oblíbíte nejen vy, ale brzy vám na ně bude chodit i celá vaše rodina.

[pt_view id=“d3ec1b0upr“]

Turecké grilování

Není nic lepšího než jet s přáteli grilovat a se západem sluníčka si vychutnávat ohněm provoněné jídlo. Ke grilování je zapotřebí pěkné počasí, o které v Turecku není nouze. Během 5 měsíců tady pršelo jenom jednou!! Miluju léto, teplo a sluníčko ale všeho moc škodí. Kolikrát jsme si se Standou přáli alespoň oblačno a válet se u dobrého filmu doma. Ovšem to je jen maličkost v porovnání se vším báječným co tady máme šanci zažít. A právě grilování patří k jedné z našich nejoblíbenějších aktivit.

Nakládané chilli papričky se šalotkou

Mezi moji největší vášeň, ale zároveň prokletí, patří obliba pálivého jídla. Závislosti jsem propadla pár let zpátky, a od té doby jsem posunula laťku pálivosti do nebeských výšin. Nejsem to ale jenom já, ale celá moje rodina, která si holduje v pálivém, takže chilli nikdy nechybí na seznamu suvenýrů. Sušené, čerstvé, nakládané. Je to jedno, hlavně…

Nakládaný lilek

Lilek nebo také baklažán je jednoznačně jeden z mých nejoblíbenějších druhů zeleniny. V Indii odkud i pochází, ho dokonce nazývají králem zeleniny. V Evropě se tato lilkovitá zelenina usídlila až v 16. století. Bohužel ale dodnes ve spoustě zemích, jako i v České Republice, nezískala popularitu, kterou by si zasloužila. Nenechte se zmást různými odstíny a tvary od typické…

Banánové smoothie s hroznovým vínem a müsli

Smoothie patří v současné době k velmi populární formě zdravé výživy. Zázračný tekutý nápoj lze připravit ze všeho co máte rádi – ovoce, zeleniny, bylinek atd. Na mých delších cestách nesmí chybět tyčový mixér. Jedině tak vykouzlím rychlou, zdravou a velmi chutnou variantu snídaně a nebo svačiny během dne, která zasytí a zároveň dodá potřebnou energii.

Sušená rajčata

Věděli jste, že společně s bramborami je rajče celosvětově nejvýznamnější rostlinou, která má původ v Jižní Ame­rice a do Evropy se rajčata dostala až v 16. století po objevení Ameriky? Rajčata jsou doslova koktejlem vitamínů, minerálů i dalších důležitých látek. Obsahují přes 90 % vody, proto mají i níz­kou energetickou hodnotu. Raj­čata jsou také právem označována za elixír mládí, mají velmi příznivý vliv na naše zdraví, podporují látkovou výměnu, pomáhají při stavbě nových vaziv, posilují buněčnou strukturu a sliznice v celém těle. Rajčata bychom měli konzumovat nejlépe s trochou oleje, protože tak naše tělo může lépe vstřebat karoteny a jiné cenné substance rozpustné v tucích.

Raw rajčatová polévka s datlemi a pestem

Raw food, vitariánství, živá či syrová strava jsou názvy životního stylu, který se snaží o co nejšetrnější úpravu potravin, která tak dokáže udržet více minerálů, vitamínů, enzymů a dalších důležitých látek pro naše tělo. Pod pojmem syrová strava si většina z nás představí kus mrkve nebo jiné zeleniny či ovoce. Pravda je ovšem úplně někde…

Osvěžující citrusová limonáda s mátou

Horké letní dny nás přímo vybízejí o zvýšení našeho pitného režimu. Nemám na mysli jenom vyšší příděl vychlazeného piva, nebo domácího vína. Občas neuškodí udělat si nealkoholický koktejl či limonádu, která vás také zaručeně osvěží. Letošní letní sezonu jsme strávili v Bodrumu. Jedná se o krásnou destinaci na egejském pobřeží v Turecku. Mohli jsme si…

Raw salát z červené čočky

Červená čočka je u nás opomíjená luštěnina, což je veliká škoda. Tato zázračná surovina pochází z Turecka, ale netrvalo dlouho a rozšířila se do zbytku Asie, a posléze si získala oblibu i v Evropě. Proč zrovna červená čočka? Červená čočka je bohatým zdrojem bílkovin a železa, proto je velice oblíbená mezi vegetariány, a zároveň rovnoměrné uvolňování glukózy do…

Marinovaný sýr

Za několik dní mají v plánu dorazit naši kamarádi z Čech na návštěvu. Vzrušením ani nespím. Moje hostitelské buňky se ve mně začínají množit. Především jsem měla v plánu přichystat nějaké rychlé zobání, které se hodí nejenom během dne, ale i při dlouhých večerech s alkoholem. Tak se zrodil další recept, který bych zařadila do speciální kategorie…