Zastávám názor, že zdravý životní styl určitě neznamená hodinové trápení v posilovně, dodržování diety a odříkání všeho, co nám přináší radost a požitek! Mnohem důležitější než to, jaké potraviny si vybírám, v kolik chodím spát nebo zda jsem uběhla dost kilometrů, je pro mě důležitá životní rovnováha. Miluju pizzu všechno spojené s pečivem a mlsání. To mi žádná dieta prostě zakázat nemůže, stejně tak jako alkoholové dýchánky s kamarády a společné večery s tou mojí polovičkou a (nejednou) lahví, která nás vždy promění ve zpěváky. Občas mám chuť se pořádně přecpat, někdy si moje tělo řekne o několikadenní půst. Baterky dobíjím jógou a nebo jakoukoliv outdoorovou aktivitou, ale i celodenním válením v posteli. Jedině tak cítím, že opravdu žiju!

To je moje klikatá cesta ke spokojenosti – uždibovat od každého kousek a i když bych si někdy přála trochu té rutiny, moje divoké srdce a stále se měnící životní prostředí do toho zkrátka nezapadá.

Ani Pinďa to už nežere

Když mi bylo asi deset (už si to přesně ani nedokážu vybavit), rozhodla jsem se přestat jíst maso. Odjakživa jsem milovala zvířata, ale na lásku nebylo na naší babiččině farmě místo. Co víkend, se konala zabíjačka a skoro pokaždé se jedl králík. Vždycky se mi vybaví scéna z filmu Slunce, seno, jahody s hláškou: „Ani Pinďa to už nežere.“

Bezmasá strava pro mě není dietou. Je to můj životní styl, kterým dávám najevo lásku k druhým tvorům a naší jedinečné planetě. Od malička jsem bojovala s tvrzením, že bez masa umřu, a že bez masa vlastně nemám co jíst a je to nuda. Já se ale rozhodla jim ukázat pravý opak (karty se ovšem obrátily a tito lidé, ke mě nyní chodí pro inspiraci).

Moje záliba ve vaření tak sice začala jako pouhá povinnost uvařit si bezmasé jídlo, ovšem postupem času během cestování po nejrůznějších krajinách, se proměnila v začátek mé kulinářské cesty za chutěmi celého světa.

Většinou vařím ve spartánských podmínkách, ale paradoxně ty nejlepší recepty a vychytávky vznikly v kuchyňce, kam se stěží vešel sporák a linku mnohdy nahrazovala pračka, takže při režimu ždímání stačilo nůž držet v ruce. Šuplíky vždy ukrývaly nejrůznější nástroje, zaručeně pokaždé to byl tupý nůž, ale málokdy jsem našla potřebné kuchyňské vybavení. Kuchyň jsem ovšem sdílela s místními, což je zaručeně ten nejlepší nástroj, na který narazíte zřídkakdy. Nikdy nezapomenu na vaření s Masajem v Tanzanii, Muslimkou v Indii, Turky u Syrských hranic, Vietnamkou v Asii, s potomky Májů v Guatemale, Australanem v Karibiku a nespočtem dalších cestovatelů, kteří přijeli objevovat nejenom krásy dané země, ale ochutnávat místní speciality a podělit se o ty vlastní.

Věřím, že s trochou odhodlání a pozitivního přístupu, dokáže i začátečník (bez pořádné kuchyně) vyčarovat spoustu zajímavých a originálních bezmasých jídel, které si oblíbíte nejen vy, ale brzy vám na ně bude chodit i celá vaše rodina.

[pt_view id=“d3ec1b0upr“]

4 rychlé kiwi recepty nejenom pro sběrače

Teprve na sadech si člověk uvědomí, jak velké množství ovoce se zbytečně vyhazuje – buď je moc měkké, poškozené nebo neodpovídá požadovanému tvaru. Všechny takové kusy jsou odepsané ke zkáze. A právě v tu chvíli přicházíme my a naše bezedné kapsy, které si pěchujeme po okraj. Naštěstí s tím místní farmáři nemají sebemenší problém, a…

Mac ‚n‘ Pumpkin – kolínka s dýňovou omáčkou

Léto u protinožců nebere konce a již několik dní si užíváme krásného slunečného počasí. Ovšem večery už ukazují, že zima brzy převezme kontrolu, takže z naší Vanilky nás většinou vyženou až první hřejivé paprsky. Využila jsem volného dne mezi sběrem kiwi (takových dnů si vážíme čím dál častěji) a po delší době stihla jídlo i…

Veganské krupoto

Nejsevernější cíp Zélandu, Cape Reinga, máme téměř na dohled. Jako základní tábor jsme zvolili 5 kilometrů vzdálený kemp v nádherné zátoce Tapotupotu Bay, kde jsme strávili dvě noci. Standa zkoušel štěstí s prutem, já se surfem. Opět jsme našli kouzelné místo nabité skvělou atmosférou, a dokonce se studenou sprchou. A právě mezi surfováním a trekovaním…

Těstovinový salát s nakládanou řepou, fetou a naloží avokádové pasty

Východ sluníčka na nejsevernějším cípu Nového Zélandu, sjíždění písečných dun a projížďka po Ninety Miles Beach. Tak nějak by se dal shrnout náš další senzační den. Tudíž nám ani nevadilo, že jsme kempovali na parkovišti u hlavní cesty. V představách jsem stále čerpala z nabitých zážitků. V místním supermarketu jsem cestou koupila lokální fetu a…

Dušený lilek s červenou čočkou

Další ujeté kilometry nás zavedly do úžasné oblasti Whangarei. Tato oblast nabízí spoustu nádherných pláží, romantických zátok, ale i nepřeberné množství treků. Od jednoduchých pár minutových až po náročnější několikahodinové. Strávili jsme zde několik dní a vybrali si to nejlepší. Nejprve jsme brouzdali centrem města – Town Basin, kde jsem konečně vyzkoušela můj nový longboard, poté jsme…

Vydatná polévka s hromadou zeleniny a kari pastou

Po příjemné procházce na vodopády Rainbow Waterfall, nám pořádně vyhládlo, ještěže trasa začíná u krásného parku, kde se nachází piknikové stoly a gril. Původně jsme mlsně pokukovali právě po grilu, ale jelikož jsem měla nakoupenou čerstvou zeleninu a kari pastu, rozhodla jsem se uvařit rychlou, kořeněnou, pěkně pálivou směs s pořádnou dávkou zeleniny. Společnost nám tentokrát…

Fazolky s cizrnou a omáčkou z Marmite

Chvílemi si neodpustím pár nadávek, kam nás to průvodce zavezl. Ale na nezpevněnou, prašnou, kamenitou cestu jsme rázem zapomněli po příjezdu do Mimiwhangata Coastal Reserve. Společnost nám dělali pouze volně se pasoucí krávy a jejich občasné bučení. Jinak jsme v celé oblasti nepotkali živou duši. Přilehlá pláž navíc láká k surfování a okolní kopečky k…