Už naše maminky a babičky znaly tajemství polévek a pořekadlo „ polévka je grunt, kdo ji nejí, ten je lump“, mluví za vše. Klasické, zeleninové, ovocné či raw, každá z nich se může stát lahodnou součástí jídla anebo samostatnou lehkou večeří.
Blesková kořeněná miso polévka
Další vydatná polévka, která v období před nákupem, kdy zeje naše špajzka prázdnotou, až na pár stálic jako je miso pasta, zbytky zeleniny a vajíčka, je tu. A právě v tom spočívá tajemství přípravy – kořeněný miso základ skvěle doplní jakýkoliv druh nudlí a krátce spařené zeleniny. Miso přidávám do polévek moc ráda, jelikož ji…
Rajčatové pyré slazené datlemi
Špajzka v naší Vanilce zeje prázdnotou, až na pár konzerv a skomírající klíčky. Hlady už skoro nevidíme. Chce to něco rychlýho, jednoduchýho, z pár surovin. Jinak hrozí, že se mi Standa promění v běsnící monstrum. A přesně v tuto chvíli se hodí recept na rajčatovou polévku z konzervy. Stačí osmahnout cibuli s česnekem, přidat konzervu…
Polévka z kořenové petržele provoněná rozmarýnem
Polévka je grunt a jedno z nejjednodušších jídel, které lze během cest v dodávce vařit. Do hrnce můžete naházet téměř cokoliv, a pokud si prohrajete s dochucením, nikdy vás polévky nepřestanou bavit. A to během celého roku. Je to prostě báječná jednohrncovka, která má stovky obměn podle sezóny a dostupných surovin. V obchodě jsem narazila…
Polévka z pečené dýně s bulgurem
Letos jsem konečně stihla trochu více experimentovat s dýní, a tak vznikla řada nových, sytě oranžových receptů. Sice jsem vynechala její dlabání, ale za to jsem ji spořádali kila. Recepty z dýně Dýňová polévka Teplý cizrnový salát s pečenou dýní a dresinkem z vlašských ořechů Kuskus s cizrnou, dýňovým pyré a pečenou hlívou Mac ‘n’ Pumpkin…
Blesková brokolicová polévka se zelenou kari pastou
Klasiku brokolicové polévky jsem dávno nahradila novými, originálnějšími recepty. A že jich brokolice nabízí spoustu. Na přípravu jsem využila zbytek zelené kari pasty, která vytvoří báječný, kořeněný, pikantní základ, nejenom na dnešní hutnou hřejivou brokolicovou polévku. A právě vydatné, nejlépe pikantní, polévky posypané křupavými semínky jsou tak báječným lékem na chmurné počasí. I když u…
Vydatná jednohrncovka s vůní bylinek
I když máme na pár týdnů pořádnou kuchyň v rámci programu house sitting, nedám dopustit na jednohrncovky. Ne vždy mám chuť strávit dlouhé hodiny v kuchyni nebo zašpinit hromadu nádobí. Nemluvě o tom, že v lednici je sice spousta jídla, ale nemám nápad a chuť vymýšlet nic konkrétního. Přesně v takovou chvíli, naházím do hrnce…
Zelená polévka s křupavou cizrnou
Svěží, rychlá, jemná a rozhodně zelená. To jsou hesla dalšího receptu, ideálního na horké letní dny. Nebojte se přidat další zelenou zeleninu, kterou budete mít po ruce, třeba jako fazolky, chřest, kapustu, špenát, cuketu atd… Za kouzlem sytě zelené barvy stojí rychlá příprava. Důležité je nevařit zeleninu domrtva, ale pouze pár minut, aby si uchovala…
Polévka z červeného zelí s fazolemi
Červené zelí je sice nejzdravější v syrové úpravě, kdy si uchovává nejvíce vitamínů, nicméně v lednici mi zbyla čtvrtka hlávky od přípravy salátu s pečeným falafelem z quinoi, která už začala osychat a hnědnout. A právě v tuto chvíli přichází na řadu recept na polévku z červeného zelí. Nejenom že lze zdělat zbylé suroviny, které…
Pyré z kořenové zeleniny s červenou čočkou
Už se budu opakovat, ale následující recept vznikl opět čirou náhodou, kdy doma nebylo nic jiného než níže zmíněné suroviny. Jestli čtete moje články pravidelně, nejspíš jste sami zjistili, že vlastně na tomto konceptu je založená většina mých receptů. Dnes je to recept téměř bez práce, tu za vás odvede tyčový mixér. Stačí všechno nakrájet,…
Pikantní batátová polévka s avokádem a nachos
Hřejivá, pikantní, hutná – přesně taková je polévka z batátů. Inspiraci jsem tentokrát čerpala v Guatemale, městě Antigua, kde jsem párkrát navštívila tamní vegetariánskou restauraci, jednu z nejstarších ve Střední Americe vůbec. Batáty občas používám ve své kuchyni, například na přípravu salátů, španělské tortilly či zázračných „super mís“, ale polévka mě popravdě nikdy nenapadla. Připravila…
Svěží vydatná polévka s kadeřávkem
Letošní Vánoce a svátky jsem se opět nevyhnula tradiční „přežíračce“, takže si moje tělo (spíš moje svědomí) řeklo o lehčí zdravější jídlo. Na zahrádce jsem z okna zahlédla stále otužilý kadeřávek, a tak jsem připravila vydatnou polévku, co lednice po svátcích dala. S kadeřávkem mám spojené dětství na chalupě mojí babičky, kde rostl hned vedle brambor a hrášku. V té době jsme mu ale říkali kadraba. Vlastně ani netuším proč, pokud si tento pojem dáte vyhledat do googlu, se zeleninou to nemá nic společného. I přesto mu dodnes neříkáme jinak.